Etiketterautomatiseringbesparingarenergiklimatuppvärmningel-förbrukning
Läst 148 ggr
Niklas
2021-11-30, 14:08

Har installerat Ngenic Tune, så här går det

Igår beställde jag en Ngenic Tune via Tibber. Att det blev Tibber var egentligen en slump, men det visade sig att vi som elkund hos dem fick 1.500 kronor rabatt, vilket var en oväntad bonus.

Vårt hus värms med i huvudsak en äldre luft-vattenvärmepump. Vi har även något löst el-element och eldar i en vedkamin under vintern.

Jag ska försöka uppdatera med erfarenheter här när Ngenic Tune är levererad och installerad. Målet är att få behagligare klimat inomhus och förhoppningsvis spara pengar på effektivare uppvärmning. Oftast tycker jag att vi har för kallt inomhus under vinterhalvåret, men när vi eldar i kaminen blir det tvärt om för varmt eftersom värmesystemet kör på som vanligt. Inom 3 år vill jag att vi ska ha sparat in investeringen för att vara helt nöjd. 🙂


Vänliga hälsningar, Niklas
Välkommen till Smart hem iFokus. 🎈

Den smarta termostaten Ngenic Tune är en extra hjärna till uppvärmningen av ditt hus och ger dig ökad komfort, jämnare temperatur och full koll direkt från fickan.
  • Redigerat 2022-02-13, 14:07 av Niklas
johan
2021-12-05, 16:12
#1

Jag ser fram emot en uppdatering om hur det går. Jag är väldigt nyfiken på den produkten.

Jag oroar mig dock för att jag kommer behöva byta frånluftsvärmepump snart, så jag är lite orolig för att lägga pengar på något som kanske inte behövs sedan när samma funktion är inbyggd i nyare värmepumpar.

Mvh // Johan

Född vid 334.00 PPM

Niklas
2021-12-13, 15:29
#2

Nu har det gått ett par veckor.

Installationen var verkligen enkel. Alla instruktioner fanns i Ngenics app. De var interaktiva. När jag bockade av något visades nästa steg och funktionaliteten kontrollerades i bakgrunden av appen. När det blev fel någonstans startade appen automatiskt felsökning som ledde mig igenom stegen tills det fungerade igen. Föredömligt.

Efter installationen fick jag välja vilken temperatur vi vill ha inomhus. Utöver det använder systemet en inomhus-sensor, en utomhus-sensor (den som från början tillhörde vår varmvattenberedare, en Nibe VVM 310), samt väderprognoser.

Bifogad bild visar historik-vyn i Ngenic-appen. Där syns uppmätt inomhustemperatur, uppmätt utomhustemperatur samt de justeringar Ngenic Tune har gjort i värmesystemet (grafen med rubriken ”Påverkan”).

Det mest intressanta är just påverkan. Där ser vi vad Tune har gjort för att jämna ut och uppnå vår önskade inomhustemperatur. Röd stapel betyder att varmvattenberedarens utgående vatten till elementen har justerats upp. Grön stapel visar att vattnets temperatur har justerats ner av Tune. Längden på staplarna visar hur stora justeringarna var.

Fyra dagar har varmvattentemperaturen justerats upp och 9 dagar har den justerats ner. Huvudorsaken till nedjusteringarna är att vi har eldat mycket i kaminen för att minska elförbrukningen under dagar när det var mellan 15 och 20 minusgrader ute och elpriserna slog höjdrekord. Slutsatsen jag drar är att Ngenic Tune tycks göra exakt vad jag hoppades. Tidigare sparade vi inte pengar på att elda i kaminen eftersom det ursprungliga värmesystemet var för dåligt på att justera temperaturen i elementen. Följden blev att vi till stor del eldade för kråkorna (och mysfaktorn).

Längst ner i bilden, under rubriken Uppskattad besparing, visas Tunes uppskattade årliga besparing. För närvarande alltså knappt 5 procent. Det har ändrats upp och ner en hel del. Sannolikt på grund av den korta tid systemet har varit igång.

Jag återkommer när systemet har varit igång lite längre. Fråga gärna om det är något ni undrar. 🙂


Vänliga hälsningar, Niklas
Välkommen till Smart hem iFokus. 🎈

Starta en egen diskussionssajt!

För föreningen, klubben, klassen, skolan, bloggen, hobbyn, intresset, spelklanen, familjen, kompisgänget, bostadsrättsföreningen, samfälligheten...

Kom igång på några minuter. Gratis förstås!

johan
2021-12-13, 17:18
#3

Mycket intressant!

Mvh // Johan

Född vid 334.00 PPM

johan
2022-01-01, 18:37
#4

Tycker du att det fungerar som du hoppats? Kommer den be besparing i pengar? Tycker du Tibber klarar att sköta optimeringen bra?

Mvh // Johan

Född vid 334.00 PPM

Niklas
2022-01-03, 12:10
#5

#4: Det slår fortfarande en hel del fram och tillbaka när det gäller uppskattad besparing. Idag runt 900 kronor uppskattad årlig besparing. Ofta har den legat strax under 2.000 kronor så det är svårt att gissa var det kommer att hamna. Vad jag kan se är dock att den justerar bra för när vi eldar i kaminen.

Tibber är dock inte inblandade i Ngenics optimering. I det här fallet är Tibber bara en elleverantör. Däremot optimerar Tibber laddning av bilen, vilket inte är en så liten kostnad just nu. Vi har kört väldigt mycket och haft anledning att ladda från nästan tomt till fullt batteri åtskilliga dagar i december. Där har Tibber gjort ett bra jobb även om bytet från fast till rörligt elpris har kommit vid världshistoriens sämsta tidpunkt. December 2021 kommer att kosta oss ungefär lika mycket i elektricitet som ett helt år med fast pris brukade göra. 🙂


Vänliga hälsningar, Niklas
Välkommen till Smart hem iFokus. 🎈

Niklas
2022-01-03, 12:12
#6

I den här bilden syns det tydligt hur Ngenic har justerat temperaturen under december. De gröna staplarna är justering för vår eldning i kaminen.


Vänliga hälsningar, Niklas
Välkommen till Smart hem iFokus. 🎈

johan
2022-01-03, 12:50
#7

Har Ngenic Tune någon förståelse för timbaserat elpris? Anpassar den uppvärmningen efter elpris? T ex värmer extra när det är billigt för att undvika uppvärmning när det är som dyrast?

Mvh // Johan

Född vid 334.00 PPM

Niklas
2022-01-03, 18:17
#8

#7: Ja, så här skriver de:


Elprisstyrning

Om du har ett elavtal med timpris kan du aktivera elprisstyrning i mobilappen. Vi kommer då att anpassa elförbrukningen efter elpriserna samtidigt som vi siktar på att ligga så nära din önskade temperatur som möjligt.


Exakt vilka hänsyn de tar har jag inte hittat något om.


Vänliga hälsningar, Niklas
Välkommen till Smart hem iFokus. 🎈

  • Redigerat 2022-01-03, 18:17 av Niklas
Tom
Tom 
2022-01-18, 11:01
#9

Får man någon information om hur man ska ställa sin befintliga frånluftsvärmepump för att Ngenic Tune ska fungera som det är tänkt?
I min frånluftsvärmepump har jag oändligt många inställningar som påverkar hur huset värms upp och den är inte bara beroende av utetemperaturen utan styrs av många andra parametrar.

Tom

Niklas
2022-01-18, 12:53
#10

Jag har ingen frånluftsvärmepump så jag vet inte. I princip tror jag att den utgår ifrån husets temperaturgivare, den utegivare som den ansluts till, väderprognoser och det den lär sig om huset under användning. Om du har ett hem som alltid håller önskad temperatur kanske den inte gör någon nytta.

Ngenic har en månads ångerrätt så man kan testa utan att riskera några pengar.

» Köpvillkor | Ngenic


Vänliga hälsningar, Niklas
Välkommen till Smart hem iFokus. 🎈

Tom
Tom 
2022-01-18, 14:28
#11

Ångerrätten på 30 dagar verkar endast gälla om man köper direkt från Ngenic och där får man inte rabatten som man får hos Tibber vilket gör den 1500 kr dyrare. Tibbers 14 dagar räcker inte för att hinna testa tycker jag.

/ Tom

Niklas
2022-01-18, 14:40
#12

#11: Aha, för oss var det enkelt att se resultatet inom två veckor, men vår uppvärmning är lite enklare. Vi kan ju avläsa i appen hur mycket den har påverkat systemet.

Er temperatur är väl behaglig? Då har ni nog ingen nytta av Tune.


Vänliga hälsningar, Niklas
Välkommen till Smart hem iFokus. 🎈

Tom
Tom 
2022-01-18, 17:36
#13

Temperaturen är ganska behaglig men om det till exempel är sol så blir det 30 grader i vardagsrummet även på vintern och det kanske Ngenic kan hjälpa lite?

/ Tom

Niklas
2022-01-19, 17:13
#14

#13: Aha, det är Ngenic Tunes paradgren. Den kommer att sänka värmen från frånluftsvärmepumpen för att kompensera för solinstrålningsvärmen. Fast jag trodde att frånluftsvärmepumpen skötte sånt själv.


Vänliga hälsningar, Niklas
Välkommen till Smart hem iFokus. 🎈

Upp till toppen